Het ongecensureerde verhaal van mijzelf. Ik coach vrouwen, die problemen hebben met hun lichaam, eetgedrag en zelfbeeld. Dit kan ik als geen ander, want ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van diëten, een negatief zelfbeeld en obsessie met je lichaam. Als het ene dieet niet werkte, probeerde ik het andere. Waar begon deze obsessie met mijn lichaam en eten? En hoe heb ik mijn strijd om kunnen zetten in zoiets positiefs als Gelukkig op Gewicht?
Dertig jaar lang diëten
“Diëten? Ik heb ze allemaal geprobeerd. Dertig jaar lang ging ik van het ene dieet naar het andere. Niet dat ik daadwerkelijk overgewicht had, ik was als kind heel erg slank, dun zelfs. Rond mijn 15e kreeg ik vrouwelijke vormen en werd wat ronder. In die tijd logeerde ik een paar weken bij mijn beste vriendin, omdat mijn ouders op vakantie waren. Toen mijn moeder me daarna kwam ophalen zag ik dat ze schrok: ‘Lieverd, wat heb je gedaan? Wat ben je dik geworden!’ Ze aten bij mijn vriendin anders dan bij ons thuis, dus ik was een paar kilo aangekomen.
Dit is het moment waar het mis ging. Ik begon met mijn eerste dieet: het Mayodieet. Sla, biefstuk en eieren. Vreselijk eenzijdig en na een paar weken kwamen de eieren mijn neus uit. Dus begon ik met het volgende dieet. De start van 30 jaar diëten. Sommige diëten hielpen tijdelijk. Ik viel af, maar als ik stopte kwam ik net zo hard weer aan. Het treurige is dat ik zo geobsedeerd raakte dat: zelfs als ik slank was, er nog twee kilo af moest. Het was nooit goed genoeg. Mijn leven werd langzaam maar zeker een eindeloze strijd tegen mijn eigen lichaam met als gevolg enorme schommelingen in mijn gewicht en een volledig uit de hand gelopen eetpatroon. Megastrenge hongerschema’s wisselde zich af met onbedwingbare eetbuien. Jaar in, jaar uit.
Dieptepunt
In 2005 bereikte mijn gevecht een dieptepunt, toen ik na de zoveelste eetbui volledig uitgeblust in slaap was gevallen op de bank. Na enige tijd voelde ik een kleine hand tegen mijn wang tikken.
‘Mama!, Mama, wakker worden!’, riep mijn oudste dochter, toen 4 jaar, ‘mama, wil je me naar bed brengen? Ik ben zo moe.’
Ik opende mijn ogen en keek haar aan, maar ik was tot niets in staat. Ik kon gewoonweg niet van de bank afkomen.
En ik weet niet waar het vandaan kwam, maar ik hoorde mezelf opeens snauwen:
‘Nee, mama heeft even geen zin om je naar bed te brengen. Ga zelf maar naar boven. Zorg eens een keertje voor jezelf.’
Mijn dochter keek me verschrikt aan. Haar ogen vulden zich met tranen en toen rende ze weg de trap op naar boven.
En ik? Ik lag daar maar op die bank. Vol schuldgevoel en schaamte. Mezelf wanhopig afvragend: wat doe ik nou? Wat is er toch met mij aan de hand? Hoe komt het dat ik zo’n hekel aan mijn lichaam heb? Dat het mij niet lukt om blijvend af te vallen en blij met mezelf te zijn? En wat voor voorbeeld geef ik dat kleine meisje?
Tijdens dat vreselijke moment daar op die bank realiseerde ik mij opeens: hier is meer aan de hand. Dat kan niet anders. Maar wat? Toen ben ik op onderzoek uit gegaan en heb ontdekt dat ontevreden zijn met je lichaam, af willen vallen of het perfecte lichaam willen hebben helemaal niet over eten of diëten gaat, maar over hoe jij over jouw lichaam, en daarmee jezelf, denkt. Ontevreden zijn met je lichaam zit tussen je oren. Het gaat over je eigenwaarde en zelfvertrouwen.
Inmiddels help ik vrouwen met dezelfde problemen. Mijn eerste advies? ‘Doe je weegschaal de deur uit’. Het helpt je niet. Sterker nog: je wordt er alleen maar ongelukkig van, doordat je je leven laat bepalen door een mechanisch cijfertje. Ga ontdekken wat het verhaal achter jouw strijd met je lichaam is. Hoe komt het dat jij jezelf niet goed genoeg vindt en ga daarmee aan de slag. Daar ligt de oplossing.
Maatje 42 en gelukkiger dan ooit
Na een lange weg heb ik mezelf inmiddels helemaal geaccepteerd. Dat betekent niet dat ik nooit meer onzeker ben of twijfel aan mijn lijf. Maar ik kijk tegenwoordig op een hele andere manier naar mezelf en weet wat erachter zit. Nu kan ik trots zeggen: ‘Dit is wie ik ben: Ingrid den Ouden met haar maat 42.’ En ik ben zoveel meer dan wat je ziet aan de buitenkant. Een echte vrouw met een echt lichaam en een echt leven. En dat is wat ik, samen met Irma, wil leren aan vrouwen met onze missie Love Your Lijf: houd van je lichaam en jezelf en ga het leven creëren waar jij blij en gelukkig van wordt. Ga zorgen voor jezelf. Dan krijg je als kers op de taart ook het natuurlijke lichaam dat bij jou past. En daar komt geen dieet aan te pas.”